top of page

De Werkgroep

Handen uit de mouwen

Een schip dat vaart moet goed onderhouden worden. En dat doen we met elkaar. Als Werkgroep plegen we een aantal keer per jaar onderhoud. Sommige mensen uit onze groep varen niet - of nauwelijks - op de schepen maar vinden het vooral leuk om mee te werken aan het onderhouden van onze schepen als historisch erfgoed van Wieringen. 

We kunnen alle handen gebruiken. En van iedereen die dat leuk vindt. Er zijn bepaalde dagen in het winter- en zomerseizoen dat we alle hulp goed kunnen gebruiken. Je kunt dan bijvoorbeeld helpen 

  • schoonspuiten

  • krabben

  • schuren

  • lakken

Dat doen we in de zomer wanneer de schepen in de haven van Den Oever liggen.
In de winter wanneer de schepen op het droge liggen bij De Haukes. 

Je helpt ons al met een paar uurtjes van je tijd. Laat je telefoonnummer of je e-mailadres achter wanneer we je kunnen berichten om mee te helpen. In overleg met elkaar wordt afgestemd wanneer we precies aan de slag gaan. We werken met elkaar als een gezellige ploeg mensen. Voor koffie, thee, Wieringerkoeken en sterke verhalen wordt gezorgd.  

Winteronderhoud 2024

Half elf woensdagmorgen: "Koffie!" schalt er door de schuur.
Tijd voor een bakkie na ruim een uur krabben, schuren en lakken van de zijzwaarden, masten en dekplanken van de historische Wieringer visserschepen WR4 en WR60. De zwaarden moeten wel 7 keer gelakt worden, om indringing van vocht te voorkomen.

 

Elke woensdagochtend in februari doen we dit als acht bootsgezellen van de twee zeilscheepjes in de loods van het voormalige Funsport Kater in Hippolytushoef.

Tegelijkertijd herstellen drie andere 'opvarenden' van de schepen de zeilen, die afgelopen zomer hun dienst hebben bewezen. Die slijten elk jaar een beetje verder, zodat de dunne stukken vervangen moeten worden. Dat gebeurt nog met echte naald en draad, steek voor steek, over een lengte van soms wel meer dan 5 meter. Ook dat kun je 's winters bij ons leren.

 

Jaarlijks onderhoud is nodig om de volgende zomer met deze schepen weer in vol ornaat uit te kunnen varen.

 

Ik heb me vorig jaar als 'landrot' opgegeven om te leren zeilen met deze 120 tot 160 jaar oude, volledig houten schepen, zonder kiel. Vandaar de houten zijzwaarden aan weerszijden van deze schepen. Het is heerlijk om daar 's zomers regelmatig een zeiltochtje op het wad mee te maken.

 

De schepen moeten echter ook onderhouden worden. Na het onderhoud aan de zwaarden en masten, krabben, schuren en lakken we in maart ook wekelijks de huid en het dek van de schepen, die dan in de Haukeshaven uit het water getakeld zijn. De handen moeten dan echt even flink uit de mouwen, bij ons koppeltje 'liefhebbers'. Zo samen klussen en op zijn tijd een bakkie koffie schept een band.

 

We kijken er nu alweer naar uit dat we eind april het ruime sop weer kunnen kiezen of in juni overdag droog kunnen vallen op een zandplaat op het Wad.

 

Mocht je interesse hebben, we geven dit voorjaar ook weer een zeilcursus. Zes dagdelen in mei en juni, vanuit de haven van Den Oever.
 

Je kunt je opgeven door ons een berichtje te sturen. Email: hallo@wr60wr4.nl

 

Jan Meijles

Boetertje kopen

Lekker én geneeskrachtig!

Eind 18e eeuw werden op de westzijde van het eiland Wieringen enkele barakken of boeten geplaatst. Dat was waar teruggekeerde schepen in “kwalentie” gingen. Dat gebied staat nog steeds bekend als “De Quarantaine”.

De bemanning nam rum mee naar de boeten die ze met de wortels van het rond Wieringen groeiende zeegras verrijkten om aan het drankje de kenmerkende smaak te geven. Het precieze recept werd onlangs teruggevonden. We noemen het “Boetertje”. Het drankje wordt graag gedronken aan boord, in de nettenboet maar ook in de huiselijke sfeer laat het zich goed smaken.

Geniet ervan!

Losse kruik € 16,95
Kruik in geschenkverpakking € 24,95

Doneer

De schepen blijven bestaan dankzij de mensen die helpen met het onderhouden en in de vaart houden.

Er is ook geld nodig om dit te kunnen ondersteunen. Doneren kan door een bedrag over te maken naar ons rekeningnummer: NL04 INGB 0001 2358 25 tnv Stichting WR60 en WR4.

ANBI

Belastingvoordeel bij schenking

Een ANBI is een algemeen nut beogende instelling. Een instelling kan alleen een ANBI zijn, als ze zich nagenoeg geheel inzet voor het algemeen belang. Stichting WR60 en WR4 doet dat en is een culturele ANBI. 

Doneer je aan onze stichting, dan levert dat fiscaal voordeel op!

Je krijgt bij de aangifte inkomstenbelasting en/of vennootschapsbelasting giftenaftrek.

Dat betekent dat je, door ons geld te schenken, zelf minder belasting hoeft te betalen!

Schenken kan op rekeningnummer: NL04 INGB 0001 2358 25 tnv Stichting WR60 en WR4.

BIC: INGBNL2A
ANBI/RSIN nummer: 816111492
KVK: 41240308

Onze dank is groot 

Contact

Hartstikke leuk om van je te horen. Mail ons of kom langs op De Havenboet in Den Oever voor koffie, thee en een Wieringerkoek.

De NAW gegevens van de Stichting WR60 en WR4 zijn:

De Havenboet
Havenkade 3a, 1779 GT,  Den Oever
hallo@wr60wr4.nl 
06 – 20 13 53 37

RSIN nummer: 8161.11.492
Bank: NL04 INGB 0001 2358 25
Kamer van Koophandel: 41240308


Doelstelling:
Volgens de oprichtingsstatuten is het doel van de Stichting WR60 en WR4: "Het bevorderen en instandhouden van de oude Wieringer schepen en vissersschepen."

Bedankt voor de inzending!

bottom of page